O nama

Background

Dobrodošli na službenu internetsku stranicu Tamburaškog radija, radija kojem ne treba frekvencija, radija koji puni srca i prazni čaše!

Prvi tamburaški radio na svijetu

Iako je u prošlosti bilo pokušaja pokretanja radijskog programa koji bi emitirao tamburašku glazbu, nitko se toga na žalost nikada nije ozbiljno prihvatio, pa su takvi ili prestali s emitiranjem ili se sveli na playlistu nečijeg osobnog izbora koja je također s vremenom ubrzo nestala iz etera (ako ćemo internetski prostor, recimo, u ovom slučaju nazivati eterom). Kako vrijeme prolazi sve više smo svjedoci izbivanja narodne tradicijske tamburaške glazbe, a kasnije i one popularne iz radijskih etera koji su u današnje vrijeme svoju svrhu pronašli formatiranjem jednoličnog programa i nametanjem čudnih trendova s idejom kako slušatelji danas radio ne slušaju zbog radija već zbog glazbe, a onda na koncu i ta glazba više nije izbor publike već pojedinaca koji odlučuju što se i koliko puta dnevno mora slušati u programu. Da ne bismo išli previše u širinu zaključujemo da program kao takav više nije program već učestalo vrćenje u krug bez ikakvog smisla i svrhe, a slušatelj je sveden na razinu kapitalističkog profita, pa slobodno možemo zaključiti da je netko onom starom radiju kakvog poznajemo u nekom trenutku uzeo dušu, a prosječnog slušatelja naveo da se okrene streaming servisima, raznim aplikacijama i vlastitim playlistama. Ako je već tako, evo onda i nas!

Baš zato što tamburaške glazbe više nigdje nema ili je svedena na sramotan i mizeran minimum “da se kaže da i to vrtimo” radijskog programa, dugogodišnjim razmišljanjem pokušali smo pronaći alternativu i smjestiti tu tradiciju i ljubav prema narodnoj i modernoj tamburaškoj glazbi u nekakve okvire današnjeg vremena. Odlučili smo pokrenuti platformu koja će online objediniti audio i video sadržaj, ali i kontakt s istomišljenicima, te pokrenuti Tamburaški radio, prvi ovakve vrste ikada.

Radio kojem ne treba frekvencija

I danas nas mnogi pitaju “na kojoj ste frekvenciji?”, a mi se znamo od srca nasmijati jer smatramo da svi oni koji imalo barataju internetom znaju i vide da je Tamburaški radio online radio i da je kao takav dostupan u cijelom svijetu. Danas, kada ljudi masovno svu komunikaciju i poslove, hobije i ostalo obavljaju putem interneta, te kada doslovno svi u džepovima imamo smartphone i pristup internetu, smatramo da online radio nije ništa čudno, kao što nije čudno čitati vijesti, gledati filmove i serije online, a ne kupovati novine i albume u dućanima (kojih gotovo da više i nema), a sva glazba se objavljuje na streaming servisima online ili se u digitalnom obliku kupuje online. Jednostavno, živimo u vremenu kada ne želimo imati radio koji će se čuti samo na području grada ili uže regije, želimo da nas slušaju bilo gdje u svijetu.

I slušaju nas, doista. Koliko god da smo bili skeptični, slušatelji su nas razoružali kada smo već u samom startu shvatili da se Tamburaški radio sluša posvuda, ali doista posvuda, u cijelom svijetu. U prvih mjesec dana od nekoliko tisuća slušatelja narasli smo kroz par mjeseci na više od 65 tisuća slušatelja u prosjeku i ta brojka konstantno raste, a to je pokazatelj da se ideja Tamburaškog radija ljudima svidjela.

Tamburaški radio program je započeo emitirati 5. ožujka 2023. točno u podne, a mala skupina entuzijasta i zaljubljenika u tamburašku glazbu odlučila je, pored vlastitih poslova i svakodnevnih obveza pronaći vrijeme za druženje i uživanje u glazbi koju toliko volimo. Osim toga pokrenuli smo i YouTube kanal na kojem objavljujemo video zapise, prisutni smo i na ostalim društvenim mrežama, a u budućnosti želimo našu zajednicu povećati još više i pružiti priliku svima koji to žele da nam se pridruže sa svojim idejama.

0%